Kepez ilçesine yeni bir vizyon kazandıracak olan, Yeni Emek Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümünün temeli atıldı.

Yeni Emek Mahallesi eski DSİ Lojmanları alanında düzenlenen temel atma törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Samut İnşat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Samut, yönetim kurulu üyesi Bekir Samut ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Menderes Türel, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün Kepez’de farklı bir belediyecilik anlayışı ortaya koyduğunun altını çizdi.
Kentsel dönüşümün ne kadar zor olduğunu yakından bildiğini dile getiren Türel,“ Kepez ve Santral Mahallerinde Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesini neticeye ulaştırdık. 2 kişi hariç 3 bin 260 kişinin mutabakatıyla proje hızla ilerliyor. 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda yeni bir Antalya kuruluyor. Yaklaşık 12 bin konut, 19 bin bağımsız bölüm içinde olacak mükemmel bir proje, ödüller alacak bir proje. 3 bin 262 hak sahibin konutlarını 2019 Mart seçimlerinde önce tapularını vermek suretiyle teslim edeceğiz. Projenin kalan kısmı 8 senede tamamlanacak uzun soluklu proje. Önceliğimiz hak sahipleri.”dedi.

"Katma değer sağlayacak proje gerçekleşiyor"
Kepez’le ilgili her seçim dönemimde iddialı sözler söylediğini kaydeden Türel, “ ‘Kepez, Antalya’nın arka bahçesi değil, ön bahçesi olacak’,’ Kepez Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çift kanatlı uçacak’ dedik. Konyaaltı ve Muratpaşa ile aynı kaliteye kavuşacak demiştim. Bu kapsamda önemli adımlar attık. İşte bu temel atma töreninde Kepez artık çift kanatla uçuyor. O nedenle burada Kepez’in katma değerine katkı sağlayacak bir proje gerçekleşiyor. Bu projede Samut kardeşler çok önemli bir cesareti gösteriyor. Bun karşılığını da alacaklar. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Antalya’da yapmış oldukları projelerle kente önemli bir katma değer sağlıyorlar.”diye konuştu. Türel, yakında başlayacak olan yeni raylı sistem, alt yapı projeleri ve bağlantı yollarıyla Kepez’in önemli hizmetler alacağını kaydetti.

"Bölgedeki projenin birinci aşaması"
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Kepez’in tarihinde önemli değişimlerden, dönüşümlerden birini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
Yeni Emek Mahallesi’nin 50 yıl önce gecekondu şeklinde kurulduğunu ve zamanla ruhsatlı yapılarak kavuştuğu hatırlatan Tütüncü, “Zamanla burası büyüyen Antalya karşısında merkez noktalarından biri haline geldi. İmar planı itibariyle, konutlar itibariyle zamanın çok uzağında kaldı. Hemşehrilerimiz buradaki yapılarda ikamet ederken daha güzel bir yaşam talep ettiklerini belediyemize ilettiler. Nasıl yapılabilir diye kolları sıvadık. Bulunan çözüm zorlu ama neticeleri itibariyle ciddi bir değişimi doğurdu. Hemşehrilerimize mahallede parselleri birleştirelim böylelikle her 4 metrede, 5 metrede bir geçen ızgara yolları kaldıralım, bunları donatıya dönüştürelim, daha büyük imar hatları ile tanıştırmak istedik. Temelini attığımız yer bu büyük projenin birinci aşmasıdır.”ifadelerine yer verdi.

"Binaların değil, kentin dönüşmesi"
Koskoca mahalleyi 7 parsele böldüklerini kaydeden Hakan Tütüncü, “ Bu parsel içinde de güzel, düzgün bir site, yapılaşma çok özel, güzel projelerin uygulanacağı bir kentsel dönüşümü hazırladık. Bu imar palanları neticesinde oluşan parseller üzerinde hemşehrilerimiz diledikleri müteahhite arsalarını vermek suretiyle son derece kazançlı çıkacakları nitelikli bir şehre, binalara kavuşma imkanını yakaladılar. Bu bizim için büyük bir mutluluk meseledir. Küçük olsun benim olsun değil büyük olsun hepimizin olsun daha düzenli şehirleşme bu dönüşümde uygulandı. Bu kentsel dönüşüm en önemli yanlarından biri belediyemiz sadece imar planlarını yapmakla yetindi. Uygulanan imar planlarıyla vatandaşa büyük arsa olarak geri dönüştürmeyi başarmıştır. Burada kentsel dönüşümü vatandaşımız kendisi yapmaktadır. Burada bir gecekondu stokunun ortadan kaldırılması değil imarlı, iskanlı, ruhsatlı ekonomik ömrünü tamamlamış binaların yenilenmesi gündemdedir. Buradaki kentsel dönüşüm aslında binaların dönüşmesi değil kentin dönüşmesidir.”diye konuştu.

"5 mahalleye daha dönüşüm"
Yeni Emek’te kentsel dönüşüm için 3.5 yıl emek harcadıklarının altını çizen Tütüncü, ortaya çıkan sonucu katılımcılığı esas alarak referandumla vatandaşın onayını aldıklarını belirtti.
Gündemlerinde olan kentsel dönüşüm alanlarından bahseden Tütüncü, “ Masa Dağı eteğindeki 5 mahalleyi aynı mantıkla kentsel dönüşüme hazırlıyoruz. Göçerler ve Fatih Mahallesinde benzer bir revizyonu talep etmiş, istişarenin ardından taleplerine cevap verdik. Süreç devam ediyor yakında onlarda tamamlanacak. Gülveren’de de çok önemli bir kentsel dönüşümü hep birlikte hayata geçireceğiz. Bu sayılan 5 kentsel dönüşüm projesi hepsi birbirinden ayrı ama hepsi aynı amaca hizmet ediyordur.”dedi.

"319 modern daire olacak"
SAMUT İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Samut, Antalya’nın en büyük projelerinden birinde yeraldıklarını için gurur duyduklarını bildirdi.
Beki Samut, ise projenin detayları hakkında bilgiler vererek, “ 2 yıldır uğraştığımız bu projenin sonuna geldik. Çok emek harcadık. Burada 47 yıl önce yapılan kooperatif binasını yıkıp, yerine modern, kapalı otoparklı, merkezi ısıtmalı, sosyal alanları olan bir proje haine getirdik. Bu projede 319 daire ve 10 mağazamız var. Yeni ısıtma yönetmeliği, ergonomik kullanım, yük asansörleri modern bir proje hazırladık. Kepez’imize hayırlı uğurlu olsun.”dedi.
Konuşmaların ardından yapılan dua sonrası kentsel dönüşümün temeli atıldı.